Tratamentul prostatitei: aveți încredere în medic!

Lupta împotriva prostatitei este un proces complex și destul de lung, care nu permite auto-tratamentul. Deoarece această boală poate duce atât la patologii ale funcției reproductive masculine, cât și la disfuncții grave ale altor organe și sisteme, toate acțiunile care vizează stabilirea diagnosticului și determinarea strategiei de tratament necesare trebuie efectuate exclusiv de către un urolog. Cum să tratezi prostatita astfel încât boala să se retragă cât mai repede posibil și care este complexul de măsuri terapeutice?

Un bărbat se gândește la tratamentul prostatitei

diagnosticul de prostatita

Determinarea prezenței prostatitei la un pacient pentru un urolog nu este de obicei dificilă, iar scopul principal al procedurilor de diagnostic este de a determina cauza și forma bolii. Unele tipuri de examinări pot provoca disconfort sau durere la pacienți, dar medicul curant trebuie să parcurgă anumite etape ale diagnosticului clinic pentru a aduna informații utile:

 • Examinarea digitală rectală primară și colectarea secreției de prostată pentru analiză, care determină natura bolii (forme bacteriene sau infecțioase de prostatita). Dacă în materialul biologic se găsește un agent infecțios, se efectuează un test de sensibilitate a microflorei patogene la antibiotice pentru a optimiza complexul de măsuri terapeutice ulterioare.
 • Ecografia transabdominală sau transrectală. Este prescris după cum este necesar pentru a clarifica caracteristicile stării prostatei. Ecografia transabdominală se efectuează prin peretele abdominal anterior și nu provoacă niciun disconfort pacientului. Cu toate acestea, o examinare transrectală a prostatei (prin rect), deși moderat dureroasă, este mai informativă, deoarece vă permite să determinați nu numai parametrii glandei, ci și modificările sale structurale.
 • Test de sânge pentru PSA. Un exces în sânge a nivelului normal (4 ng / ml) de antigen specific prostatic poate indica prezența proceselor patologice în prostată. Determinarea indicatorilor PSA trebuie efectuată nu numai la diagnosticarea prostatitei, ci și în timpul tratamentului bolii pentru a evalua eficacitatea terapiei.

Principalele componente terapeutice și metode de tratare a prostatitei

Prostatita acută și exacerbarea formei cronice a acestei boli sunt tratate conform schemelor similare. Corect aleasă, terapia rațională presupune, în primul caz, o recuperare completă a pacientului, iar în al doilea, duce la vindecarea acestuia sau remiterea pe termen lung a bolii. Doar un urolog poate decide cum să trateze prostatita fără a afecta sănătatea pacientului și cu efectul maxim al mijloacelor și metodelor utilizate. Rolul pacientului în acest proces constă în respectarea strictă a acestuia la toate prescripțiile specialistului.

Terapie medicală

Medicamente pentru prostatită

Un efect terapeutic asupra inflamației la nivelul prostatei se bazează pe tratamentul medicamentos. Urologul selectează medicația necesară pe baza datelor din teste de laborator și alte studii preliminare. Principalele domenii ale terapiei medicamentoase sunt:

 • reducerea nivelului de durere al pacientului;
 • normalizarea circulației sângelui în prostată și organele adiacente;
 • localizarea și distrugerea agentului infecțios;
 • eliminarea reacțiilor inflamatorii și a congestiei la nivelul prostatei;
 • Stabilizarea imunității, a performanței sexuale și a bunăstării generale a pacientului

Eficacitatea optimă a terapiei medicamentoase se realizează printr-o combinație de antibiotice, analgezice, medicamente antiinflamatoare și hormonale, antidepresive, microclistere și supozitoare în programul de wellness.

terapie locală

Efectul local de restaurare asupra prostatei și a zonelor sale inflamate se realizează prin utilizarea diferitelor tipuri de fizioterapie în programul de tratament:

 • fonoforeza cu ultrasunete;
 • hipertermie transrectală cu microunde;
 • diadinamoforeza;
 • terapie cu laser;
 • masaj de prostata.

Trebuie menționat că masajul, cu durerea sa relativă, este cel mai eficient mijloc de combatere a prostatitei. Datorită unor astfel de proceduri, secreția stagnantă este îndepărtată din glanda prostatică, ceea ce ajută la îmbunătățirea circulației sângelui în țesuturile afectate și la creșterea eficacității medicamentelor utilizate de pacient. Masajul este prescris pacientului în perioadele de remisie sau de diminuare a manifestărilor acute ale bolii. Cu o exacerbare a prostatitei, medicul exclude intervențiile din lista măsurilor terapeutice, deoarece acestea pot provoca răspândirea infecției.

fitoterapie

Tratamentul cu fitopreparate este prescris pacienților cu prostatită ca parte a terapiei complexe. Utilizarea produselor de sănătate pe bază de plante este posibilă pe o perioadă lungă de timp datorită efectului lor inofensiv asupra organismului și frecvenței scăzute a efectelor secundare. Fitoterapia poate fi efectuată prin utilizare internă și (sau) externă sub formă de sucuri, decocturi sau infuzii de sunătoare, ginseng, calamus, bivincă, brusture, urzică și alte plante medicinale. Cu forma cronică de prostatita, medicul poate prescrie magneto-, fono- sau electroforeza fitopreparatelor.

Medicamente în tratamentul prostatitei

Cursul de administrare a medicamentelor de către pacienți este prescris individual de medicul lor. Un program de antibiotice este dezvoltat luând în considerare următoarele criterii specifice:

 • forma bolii;
 • tipul de agent patogen și activitatea antimicrobiană a medicamentului;
 • capacitatea medicamentului de a pătrunde în țesutul prostatic;
 • nu există contraindicații pentru administrarea medicamentului;
 • metoda de administrare a medicamentului;
 • posibile efecte secundare

Conform indicatorilor eficacității tratamentului prostatitei cronice și acute, există trei grupuri principale de agenți antibacterieni:

 • fluorochinolone. Medicamentele din acest grup au un spectru larg de acțiune și se pot acumula în concentrații mari în țesuturile prostatei; în același timp, rezistența bacteriilor patogene la substanța activă nu este dezvoltată. „Dezavantajul" fluorochinolonelor constă în posibilele lor efecte negative asupra sistemului nervos central și probabilitatea apariției reacțiilor alergice la pacienți.
 • tetracicline. Aceste medicamente sunt cele mai eficiente împotriva agenților patogeni atipici, dar nu suficient de active în lupta împotriva Escherichia coli și stafilococi și complet ineficiente împotriva Pseudomonas aeruginosa.
 • macrolide. Preparatele din grupul de macrolide pătrund cu ușurință în țesuturile glandei și se acumulează activ acolo. Cu toate acestea, deoarece sunt puțin toxice și eficiente în distrugerea bacteriilor gram-pozitive, ele sunt ineficiente în suprimarea bacteriilor gram-negative.

În primele zile de administrare a medicamentelor antibacteriene prescrise, un pacient diagnosticat cu prostatită trebuie să-și viziteze în mod regulat medicul. O astfel de măsură este necesară pentru ca urologul să urmărească eficacitatea antibioticelor. Dacă după trei zile de tratament specialistul nu găsește nicio îmbunătățire vizibilă a stării pacientului, el înlocuiește medicamentul principal. Atunci când prescrie antibiotice, medicul trebuie să țină cont de experiența pacientului de a lua medicamente similare pentru a exclude re-prescrierea unui medicament din același grup.

Pe lângă antibiotice și analgezice, unui pacient cu prostatită i se poate prescrie terapie hormonală și (sau) ia alfa-blocante:

 • Terapia hormonală. Starea și funcțiile prostatei sunt direct legate de cantitatea de androgeni și estrogeni din corpul masculin. Utilizarea medicamentelor hormonale în tratamentul prostatitei vă permite să schimbați echilibrul hormonilor „feminin" și „masculin" într-o anumită direcție. Deoarece astfel de medicamente ajută la reducerea țesutului glandular al prostatei, putem vorbi despre rolul indirect al antiandrogenilor în recuperarea unui pacient cu prostatită.
 • blocante alfa. Includerea unor astfel de fonduri se referă la metoda de terapie patogenetică; Scopul său este de a ameliora simptomele generale ale inflamației prostatei. Utilizarea alfa-blocantelor este deosebit de eficientă pentru problemele de urinare. Datorită eliminării spasmelor sfincterului, pereților ureterului, mușchiului neted al vezicii urinare, precum și a prostatei în sine, stagnarea sau refluxul invers al secreției prostatice este prevenită și edemul din organul inflamat este îndepărtat.

Indiferent de scopul și specificul utilizării medicamentelor, administrarea medicamentelor trebuie efectuată exclusiv conform prescripției medicului și sub controlul acestuia. Auto-medicația poate duce la o complicație a bolii sau poate face ineficientă terapia ulterioară în clinică.

Corecția imună este cheia unui tratament de succes

Întregul complex de proceduri medicale pentru prostatita cronică sau acută trebuie în mod necesar să fie însoțit de măsuri imunocorectoare (vizite regulate la un imunolog, normalizarea stilului de viață, luarea de vitamine, imunomodulatoare etc. ). Starea imunitară ridicată a organismului contribuie la recuperarea rapidă a pacientului sau la prelungirea perioadei de remisiune în forma cronică a bolii.

Consultație cu un specialist în prostatită

Vizită în timp util la un specialist cu simptome tipice bolii, respectarea strictă a recomandărilor medicale la diagnosticarea prostatitei, prevenirea reapariției unei boli existente și refuzul categoric de auto-tratament în favoarea intervenției profesionale a unui medic urolog, puteți evita tratamentul pe termen lung. și consecințele nedorite ale unei boli grave.