Medicamente folosite pentru a trata prostatita

Inflamația prostatei este o boală complexă, dar poate fi vindecată. Când apar primele simptome, trebuie să consultați imediat un medic, deoarece auto-tratamentul duce la complicații grave - infertilitate, impotență, complicații oncologice și deces. Medicamentele moderne pentru tratamentul prostatitei luptă rapid și eficient împotriva bolii. Metoda medicamentului este cea mai importantă în terapie și este utilizată pe scară largă în diferite stadii ale bolii.

Bărbat cu prostatită cum să trateze cu medicamente

Tratamentul medical al prostatitei

Utilizarea anumitor medicamente și eficacitatea lor depinde de agentul cauzal, de forma și de gradul evoluției bolii. Antibioticele sunt utilizate pe scară largă pentru a trata prostatita bacteriană atât în formă acută, cât și în cea cronică. Medicamentele sunt eficiente și împotriva prostatitei nebacteriene dacă boala este permanentă.

Capsule pentru prostatită

Pentru tratarea prostatei, se utilizează o tehnică complexă și se prescriu mai multe medicamente, care aparțin unor grupuri diferite, în funcție de tipul de expunere și de efectul terapeutic:

 • antibiotice sau alte medicamente antibacteriene;
 • crampe și analgezice;
 • blocante de adrenalină care reduc tonusul țesutului muscular;
 • Imunomodulatoare care stimulează activitatea sistemului imunitar;
 • hormonale și antihistaminice;
 • complexe de vitamine și minerale;
 • anticolinergice.

Toate programările sunt stabilite de un urolog pe baza rezultatelor testelor și examinărilor. Tratamentul include:

 • oprirea proceselor inflamatorii;
 • ameliorarea stării de bine a pacientului;
 • Eliminarea cauzelor din cauza cărora s-a dezvoltat boala.

De regulă, se utilizează terapia medicamentosă complexă, care include mai multe tipuri de medicamente, ale căror detalii sunt prezentate în tabel.

varietati de medicamente Descriere Scop
antibiotice Ucide bacteriile gram negative și gram pozitive care cauzează boala. Principalul remediu. Eficient atunci când este detectată infecția bacteriană. Ele sunt prescrise pe baza analizei secretului și a antibiogramei, care determină sensibilitatea microbilor la medicament.
imunomodulatoare Restaurați funcțiile de protecție ale organismului, activați celulele imunocompetente. Recomandate atunci când imunitatea este slăbită, sunt aproape întotdeauna folosite pentru a trata formele severe de prostatita. Eficient în inflamația virală, helmintică, alergică a prostatei.
alfa blocante Blocați posibilitatea interacțiunii adrenoceptorilor cu adrenalina și norepinefrina. Ele aparțin celei de-a doua linii de terapie. Ele sunt prescrise pentru a reduce tonusul prostatei, vaselor de sânge și vezicii urinare rezultat dintr-un dezechilibru între sistemul nervos simpatic și parasimpatic.
Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene medicamente antiinflamatoare. Ele blochează formarea de prostaglandine care provoacă febră, crampe și dureri musculare și provoacă disfuncții ale sistemului urogenital. Ele sunt utilizate ca un medicament suplimentar pentru tratamentul simptomatic în terapia medicamentoasă complexă pentru bolile acute și cronice.
Analgezic Analgezicele care ameliorează sindroamele dureroase oferă o ușurare. Durerea dispare pentru o vreme. Alinare pentru ameliorarea durerii, în diferite locații, marcate ca insuportabile.
Tablete pe bază de plante Sunt fabricate din substanțe naturale de origine vegetală sau animală. Sunt utilizate ca medicamente suplimentare și în scopuri profilactice.

Fiecare grup de medicamente este descris în detaliu mai jos. Cu toate acestea, trebuie amintit că aceste informații sunt doar în scop informativ, toate programările sunt făcute de un urolog și tratamentul se efectuează sub supravegherea acestuia.

Antibiotice în tratamentul prostatitei

Antibioticele sunt pilonul tratamentului medical pentru prostatita bacteriană. În funcție de agentul patogen, de prezența sau absența bolilor infecțioase însoțitoare, precum și de un anumit curs al unei inflamații bacteriene a prostatei, medicul curant poate decide numirea acesteia. Medicamentele cu spectru larg sunt utilizate predominant. Luând în considerare severitatea evoluției bolii, medicamentele sunt prescrise sub formă de tablete, injecții intramusculare sau intravenoase, picături.

injecții intravenoase pentru prostatită

Este ineficient să tratați prostatita acută fără antibiotice, deoarece această boală este cel mai adesea cauzată de infecții bacteriene. Utilizarea acestui grup de medicamente vă permite să aduceți boala sub control. Durata cursului este de aproximativ două săptămâni, ușurarea se observă încă din primele zile.

Situația în tratamentul prostatitei cronice este mult mai complicată. În acest caz, un antibiotic este prescris în secret în funcție de indicația CFU în exprimatele gonadelor pe fondul creșterii leucocitelor. Cursul tratamentului este mai lung, poate dura 6-8 săptămâni. Alegerea medicamentului trebuie să se bazeze pe indicațiile antibiogramei.

Cu prostatita asimptomatică, antibioticele sunt prescrise numai după indicație:

 • Infertilitate;
 • înainte de operație;
 • înainte de a lua țesut de prostată pentru biopsie;
 • în identificarea agenților patogeni precum gonoreea sau chlamydia.

De asemenea, este necesar să se utilizeze antibiotice atunci când prostatita non-bacteriană este cauzată de infecții parazitare sau fungice, apare pe fondul altor boli bacteriene etc.

Important! Tratamentul cu antibiotice ar trebui să fie însoțit de medicamente antifungice și eubiotice necesare restabilirii microflorei intestinale.

De ce sunt prescrise imunomodulatoarele pentru tratamentul prostatitei?

Programare la medic pentru prostatită

Inflamația prostatei este o boală gravă care slăbește semnificativ funcțiile de protecție ale organismului. Mai ales cu prostatita cronică, când sistemul imunitar lucrează la limita sa. Preparatele care îi stimulează activitatea accelerează semnificativ procesul de vindecare, indiferent de tipul și forma de prostatita. Ele funcționează eficient împotriva daunelor virale atunci când antibioticele sunt neputincioase.

Prescrierea incorectă a imunostimulatoarelor poate afecta negativ sănătatea pacientului, de aceea este necesar să consultați un imunolog cu experiență.

Important! Pentru a obține informații exacte despre starea sistemului imunitar, se recomandă o imunogramă.

Cursul de tratament nu poate dura mai mult de două săptămâni. Nu puteți lua două tipuri de imunomodulatoare în același timp care au un efect similar.

Pentru categorii precum prostatita virală și alergică, precum și boli rezultate din atacul asupra organismului de protozoare și helminți, însoțite de o scădere bruscă și inevitabilă a imunității, selectarea și utilizarea medicamentelor imunostimulatoare este crucială pentru un tratament de succes.

Alfa-blocante și caracteristicile utilizării lor în tratamentul prostatitei

un remediu pentru prostatita

Odată cu dezvoltarea inflamației prostatei, apar inevitabil probleme cu urinarea, ceea ce se datorează tonusului ridicat al țesutului muscular al sistemului genito-urinar. Pentru a scăpa de această problemă, trebuie să relaxați mușchii. În acest scop se folosesc blocante alfa-adrenergice, care blochează eliberarea de adrenalină și țesutul muscular neted, acționând asupra receptorilor vezicii urinare și prostatei.

Alfa-blocantele aparțin a doua linie de medicamente și sunt utilizați în terapia medicamentoasă complexă ca tratament simptomatic. Acțiunea lor vizează normalizarea presiunii intrauretrale și reducerea tonusului vezicii urinare și a gâtului acesteia, precum și a mușchiului neted al prostatei. Acest lucru reduce simptomele, care se manifestă sub formă de urinare frecventă și dureroasă.

Eficacitatea medicamentelor este de 48-80% după administrarea:

 • procesul de scurgere a urinei este normalizat;
 • durerea scade;
 • dorinta sexuala revine;
 • stagnarea sângelui în pelvis se oprește;
 • hiperplazie benignă redusă.

Medicamentele din acest grup sunt utilizate nu numai în urologie, ci sunt utilizate pe scară largă și în tratamentul altor boli. Durata tratamentului este determinată de medicul curant.

Toate medicamentele alfa-blocante sunt împărțite în două grupe:

 1. Selectiv, cu un număr minim de efecte secundare. Blocați selectiv receptorii alfa-1 adrenergici din vezică și prostată. Adesea provoacă ejaculare retrogradă.
 2. Neselectiv, afectează sensibilitatea tuturor receptorilor alfa, are un efect pronunțat nu numai asupra organelor urogenitale, ci și asupra sistemului nervos central.

Utilizarea alfa-blocantelor în tratamentul prostatitei crește semnificativ eficacitatea antibioticelor și a medicamentelor antiinflamatoare și vă permite să reduceți timpul pentru care puteți vindeca pacientul. Sunt necesare în special pentru pacienții care suferă de hipertensiune arterială împreună cu prostatita.

Există contraindicații de utilizare, ignorând care pot duce la dezvoltarea colapsului ortostatic și alte consecințe grave. Este la fel de important să urmați regulile pentru combinarea medicamentului cu alte medicamente.

Atenţie! Decizia de a adăuga alfa blocante la terapie poate fi luată numai de medicul curant.

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Aceste medicamente reduc inflamația, reduc temperatura și neutralizează durerea și sunt considerate exclusiv medicamente auxiliare. Ca urmare a utilizării lor, producția de prostaglandine implicate în dezvoltarea inflamației este suprimată. După administrarea de AINS, intensitatea procesului inflamator este redusă semnificativ, precum și:

 • Hiperemia scade și fluxul sanguin către țesutul glandular este restabilit;
 • ameliorează durerea și oprește spasmele;
 • temperatura scade, starea febrilă încetează.

Programarea se face de către medicul curant, în situații de urgență, de exemplu, o programare independentă unică. Fără un tratament medicamentos costisitor, aceste medicamente nu fac decât să înrăutățească starea de sănătate atunci când sunt utilizate fără prescripție medicală.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sunt disponibile în următoarele forme de dozare:

 • pastile;
 • lumanari;
 • injecții.
Supozitor rectal pentru prostatită

Ușurarea după administrarea medicamentului dorit apare în 10-30 de minute. În caz de disconfort și disconfort cauzat de administrarea medicamentului, trebuie să consultați imediat un medic. Cele mai populare în tratamentul bolilor urologice sunt medicamentele pe bază de ibuprofen, ketoprofen, diclofenac, deoarece au cele mai puține efecte secundare și, în același timp, sunt deosebit de eficiente.

Supozitoarele rectale combinate (lumânări topite de temperatura corpului), care pot conține substanțe antibacteriene, analgezice și antiinflamatoare, au un impact semnificativ asupra evoluției bolii.

Primul loc în evaluarea popularității medicamentelor pe bază de Diclofenac.

Calmante pentru prostatită

Cele mai populare analgezice folosite pentru a trata prostatita sunt analgezicele.

O alta forma de administrare - supozitoare - este mai eficienta decat tabletele deoarece actioneaza direct asupra zonei afectate. Pozițiile de conducere sunt ocupate de preparate cu novocaină, dar utilizarea lor independentă este inacceptabilă, deoarece este necesar un calcul precis al dozei, altfel pot apărea reacții alergice. De asemenea, este posibilă o supradoză, însoțită de greață și vărsături, halucinații, convulsii, anxietate, panică etc.

Lumânările cu belladona nu numai că sedează, ci au și un efect antispastic și antiinflamator. Mijloace eficiente care sunt disponibile sub formă de supozitoare, tablete și injecții.

Multe medicamente antiinflamatoare, inclusiv supozitoare rectale, au un efect analgezic.

Este extrem de periculos să utilizați în mod frecvent analgezice, deoarece poate duce cu ușurință la complicații. Recepție justificată o singură dată pentru a calma durerea insuportabilă.

Ar trebui să iau pastile din plante?

Pastile pentru prostatită

Medicamentele pe bază de materii prime naturale sunt semnificativ diferite de „omologul lor sintetic". Avantajele medicamentelor pe bază de plante sunt: o compoziție unică bogată în medicamente native (nemodificate) biologic active, biodisponibilitate ridicată a medicamentelor, alergenitate scăzută și prietenos cu mediul.

Preparatele homeopate și pe bază de plante sunt foarte populare, dar folosirea lor în loc de antibiotice și medicamente antiinflamatoare nu este doar ineficientă, ci și dăunătoare sănătății.

Ca parte a terapiei complexe, aceste medicamente sunt sigure și nu dăunează organismului. Cu toate acestea, admiterea lor trebuie coordonată cu medicul urolog curant.

Pentru a obține efectul, preparatele din plante trebuie luate timp de mai multe luni, timp în care prostatita acută se poate transforma într-un stadiu cronic, iar formele avansate se pot complica și se pot dezvolta în boli care necesită tratament chirurgical și chiar devin cauza oncologiei.

Prevenirea cu preparate din plante

Utilizarea preparatelor din plante sub orice formă este justificată dacă sunt folosite exclusiv ca mijloc suplimentar. Rezultate bune se obțin în cazurile în care homeopatia este utilizată pentru prevenire și ca uz casnic după un tratament medical complet.

Preparatele pe bază de plante au următoarele proprietăți:

 1. Efect uroseptic, au tablete și ceaiuri cu tanacei, centaury, ursul. Datorită acestora, țesutul prostatic este curățat de bacterii, viruși și toxine rezultate din activitatea lor vitală.
 2. Suprimarea proceselor inflamatorii la nivelul prostatei. Pentru a-l face se folosesc gălbenele, șoricelul, ursul, sunătoarea și salvia.
 3. Îmbunătățirea circulației sângelui și eliminarea congestiei la nivelul prostatei se realizează prin tablete pe bază de castan și trifoi dulce.
 4. Menținerea sistemului imunitar se realizează cu ajutorul ghimbirului, ginsengului, mentei și lămâii.
Remedii populare pentru prostatita

Pentru bărbații cu risc, se recomandă administrarea de medicamente speciale preventive: complexe de vitamine și minerale, suplimente alimentare, preparate din plante - tablete, supozitoare, preparate din plante. De asemenea, sunt potrivite pentru restabilirea sănătății și potenței după tratamentul medicamentos.

Agenții preventivi pot fi vizați îngust sau pot avea un spectru larg de acțiune. Ca și în scopuri medicinale, toate prescripțiile pentru prevenirea bolilor sunt scrise de un medic. Chiar și cele mai inofensive produse pot fi dăunătoare sănătății tale dacă sunt folosite incorect.

Reabilitarea după o boală nu necesită spitalizare, iar pacientul rămâne acasă. Sub rezerva numirii procedurilor medicale, acestea pot fi efectuate într-o clinică sau în sanatorie.